Blog
18.12.2019.

Širok povoj

Da li bebe treba da nose široki povoj ili ne?

 

Do pre nekoliko godina sve bebe nosile su široki povoj prvih šest meseci. I oko toga nije bilo dileme. Međutim, u poslednje vreme sve je više lekara  koji tvrde da nema potrebe za širokim povijanjem beba. Ovakva mišljenja lekara samo su zbunila roditelje, koji ne znaju šta treba da rade kad je reč o ovoj temi.
Dejstvo, sirokog povoja, usmereno je na poboljšanje razvoja zgloba kuka, a to je dugotrajan proces. Široki povoj treba koristiti sve dok njegovo prisustvo ne počne da smeta. Smatra se da on otežava proces sužavanja širokog oslonca pri hodu deteta (naime, deca najpre hodaju sa široko postavljenim nogama, a kad se osete sigurnim u pogledu održavanja ravnoteže, sužavaju oslonac u cilju lakšeg i bržeg kretanja), znači ne pre drugog meseca hoda. To znači da je kod najvećeg broja dece široki povoj povoljno koristiti najmanje tokom prvih 8 meseci.

 Svaka beba priča je za sebe.

Tokom razvoja bebe može nastati razvojni poremećaj kuka, a širokim povijanjem se znatno smanjuje taj rizik. 
Širokim povijanjem bebe, glavica butne kosti bolje naleže na udubljenje karlične kosti, te samim tim zglob postaje stabilniji. Široko povijanje povećava šansu za pravilan razvoj zgloba kuka.
Široki povoj je preventivna mera koja ce povecati sanse da se kukovi bolje razviju.
Korisno jer ce stvoriti optimalne uslove za razvoj zgloba kuka.
Jedine teškoće koje široko povijanje donosi su vezane za pranje veće količine veša.
Široko povijanje je značajno povećanje šanse za pravilan razvoj zgloba kuka.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

24.
Nov.
2020.
Blog
Bodići za bebe idealna odeća za najsladje i najmladje. Za bebu od prvog dana.
06.
Apr.
2020.
Blog
Mogućnost plaćanja karticama Bance Intese preko interneta na 6 mesečnih rata. Tačnije, na platnoj stranici Banke, nakon što se unesu prvih šest...
05.
Apr.
2020.
Blog
Za razliku od odraslih i starije dece bebe znatno brže prerastu odela - za mesec, dva, najviše tri zbog čega se praktikuje odabir garderobe koja je za...
string(0) ""
string(0) ""